Za slušanje koristite: Mozilla Firefox
Župna tribina u župi sv. Benedikta i Žalosne Gospe u Kloštru Podravskom
9. ožujka 2023.
Obilježavanje 205. Preradićevevog rođendana
13. ožujka 2023.

Spaljivanje na otvorenom

Dolaskom toplijeg vremena i radova u voćnjacima, vinogradima dolazi do većeg broja spaljivanja biljnog otpada samim time dolazi do povećanja opasnosti od izbijanja požara otvorenih prostora. Ovim putem upozoravamo građane da vremenske prilike, isušenost tla i biljne vegetacije, pogoduju nastanku i širenju požara na otvorenom prostoru. U većini slučajeva uzrok požara je nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave na poljoprivrednom zemljištu. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te uz materijalnu štetu mogu ugroziti ljudske živote. Stoga kada god možete otpad reciklirajte odnosno kompostirajte.

Ako je spaljivanje neophodno vatrogasci Vas upozoravaju da prije paljenja vatre na otvorenom prostoru potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine ili objekte:

  • o spaljivanju obavijestiti lokalni DVD to isto možete i pozivom na broj 193
  • obavljati spaljivanje suhog raslinja tokom dana i po mirnom vremenu
  • tvari koje se spaljuju pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, šuma, javnih cesta, voćnjaka, vinograda i trajnih nasada,željezničkih pruga, i svih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti
  • oko mjesta paljenja očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra
  • ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za početno gašenje požara
    uz mjesto loženja osigurati priručna sredstva za gašenje (lopata, grablje, voda i dr.), a količina i broj istih mora odgovarati količini tvari i veličini površine koja se spaljuje nakon spaljivanja mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

Osobe koje spaljuju biljni otpad dužne su kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto dok se vatra ne ugasi. Napuštanje mjesta spaljivanja biljnog otpada je nekontrolirano gorenje, a ako vam požar izmakne kontroli nazovite vatrogasce na broj 193.

Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara predviđene su novčane i kaznene odgovornosti što ovisi o posljedicama. Stoga, prvenstveno radi zaštite života, zdravlja, sigurnosti ljudi i životinja, imovine, okoliša i prirode vatrogasci pozivaju građane da uz pažnju i oprez izbjegnu neželjene posljedice koje mogu biti uzrokovane požarom izvještavaju iz Vatrogasne zajednice općine Pitomača.

Foto: ŠibenikIN/Arhiva