PITOMI RADIO

Vijesti

Održana je početna konferencija projekta Mreža inkubatora Virovitičko podravske županije

Održana je početna konferencija projekta Mreža inkubatora Virovitičko podravske županije

U Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko–podravske županije u Virovitici, održana je početna konferencija projekta Mreža inkubatora Virovitičko podravske županije. Riječ je o projektu s kojim će se otvoriti nova radna mjesta u Slatini, Orahovici i Pitomači.

Početnoj konferenciji, između ostalim, nazočili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, županijski pročelnici, ravnatelji i direktori, kao i brojni predstavnici razvojnih agencija, poduzetnika, predstavnika gradova Slatina i Orahovica, općine Pitomača…

– Za nas je ovaj projekt od velikog značaja. VIDRA je potporna institucija, potičemo razvoj poduzetništva. Slične institucije postoje u stranim zemljama. Pokazalo se da su gospodarstva uspješnija, što je više mikro poduzeća na tržištu. Da bismo napravili jednu takvu transformaciju gospodarstvenika, potrebno je da mladima stvorimo uvjete da bi se upustili u neku poduzetničku avanturu. Nakon otvorenja Poduzetničkog inkubatora u Virovitici, dat ćemo mogućnost novim poduzetnicima, da im olakšamo sve prepreke koji im stoje u vođenju poslovanja. Ovdje dobivaju mnoge besplatne usluge i olakšava im se poduzetnički proces. Projekt je vrijedan gotovo 28 milijuna kuna, potpora je 85 posto ili 20 milijuna kuna, a ostatak će podmiriti Virovitičko-podravska županija i partneri na projektu – istaknula je zamjenica ravnateljice VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Neda Martić.

Radi se o Mreži inkubatora Virovitičko-podravske županije, s izgradnjom i obnovom, te stavljanjem u rad tri nova inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači. U navedenim inkubatorima, predviđeno je da će u punom kapacitetu, biti omogućen povoljan smještaj za 47 poduzetnika.

– Ovaj projekt sigurno je jedan od najvećih i najboljih projekata kada govorimo o poduzetništvu, gospodarstvu, poduzetništvu mladih osoba i ostanku mladih na području Virovitičko-podravske županije. U Virovitici već nekoliko godina postoji Poduzetnički inkubator i njegova je izgradnja ostvarena sredstvima Europske unije i pokazala se je kao odlična, jer je već nakon pola godine, prostor bio popunjen. Opravdana je bila svaka kuna koja je bila usmjerena u razvoj poduzetništva, gospodarstva, obrtništva i samozapošljavanje. Nakon toga, odlučili smo se prijaviti Mrežu inkubatora koji obuhvaća još tri poduzetnička inkubatora. Pokazalo se da mladi poduzetnici žele koristiti prostor u Virovitici, ali im je bilo predaleko. Sada smo mi napisali projekt da bi mi došli k njima. Posebno će on biti zanimljiv poduzetnicima početnicima. Nakon što se provede javna nabava, rok za izgradnju sva tri inkubatora će biti 12 mjeseci – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Poduzetničkim inkubatorom VPŽ, Gradskom razvojnom agencijom Slatina (GRAS), a uz pomoć grada Orahovice i Općine Pitomača. Navedeni inkubatori omogućit će daljnji razvoj poduzetništva na području Virovitičko-podravske županije, kako bi poduzetnici s ovog područja postali konkurentniji na tržištu rada. Na području Orahovice i Pitomače, gradit će se novi poduzetnički inkubatori, dok će se u Slatini raditi o obnovi prostora, jer će poduzetnički inkubator biti smješten u staroj zgradi Doma zdravlja.

(www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)