PITOMI RADIO

Vijesti

Obilježena 23. obljetnica smrti Stjepana Sulimanca – Štefine, prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora

Obilježena 23. obljetnica smrti Stjepana Sulimanca – Štefine, prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora

Na mjesnom groblju u Turnašici obilježena je 23. obljetnica smrti Stjepana Sulimanca-Štefine, prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora. Vijence na grob Stjepana Sulimanca položili su: Josip Đakić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u pratnji saborske zastupnice Vesne Bedeković, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije na čelu sa županijskim pročelnikom Igorom Androvićem, zamjenikom gradonačelnika Orahovice Darkom Žužakom i pročelnikom u gradu Virovitici Marijom Klementom.

Potom, izaslanstvo Općine Pitomača na čelu s načelnikom Željkom Grgačićem, izaslanstvo Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije na čelu s dopredsjednikom Đurom Bukvićem, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, izaslanstvo Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača uz ravnatelja Josipa Ivoša. Sjećanje na Stjepana Sulimanca Štefinu, svojim govorima, evocirali su: načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, županijski pročelnik Igor Andrović i saborski zastupnik Josip Đakić, podsjetivši na njegovu ljubav prema Domovini i nesebičnom zalaganju za Hrvatsku. Nakon polaganja vijenaca i posjeta spomen-sobi Stjepana Sulimanca, koja se nalazi u prostorima Područne škole Turnašica, u Crkvi Presvetog Trojstva župnik Mihael Kos služio je svetu misu zadušnicu.

Stjepan Sulimanac – Štefina odrastao je u siromašnoj seljačkoj obitelji, a iz političkih razloga više puta je osuđivan za vrijeme bivše Jugoslavije zbog svoje vječite borbe za pravicu hrvatskoga naroda. Na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor ispred Hrvatske demokratske zajednice i obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za njega se kao za malo kojeg političara može iskreno reći da je bio – čovjek iz naroda. I kad je sjedio u Hrvatskom saboru, ostao je skroman kakav je i bio. Znao je privući ljude svojim vatrenim govorima, a svaka njegova druga riječ bila je – “slobodna Hrvatska”. U vrijeme Domovinskoga rata znao je često otići i na prve crte obrane.

Bavio se je i književnim radom. Njegovo prvo istaknutije djelo bio je igrokaz Uskrs slobode i ljubavi. Svoje pjesme i literarne radove objavljivao je u Hrvatskoj straži, Hrvatskom zadrugaru, Žumberačkim novinama, Maruliću, Danici i drugdje,… Posmrtno je, 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

(www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)